W sklepach możemy znaleźć dwa rodzaje karmy: suchą i mokrą. Sucha sprzedawana jest w formie chrupek ze skondensowanymi składnikami odżywczymi. Z kolei karma mokra dla psa bardziej przypomina naturalny posiłek. Oba typy pożywienia mają swoje wady i zalety. Porozmawiamy o nich w poniższym artykule.

Karma mokra dla psa — dlaczego warto?

Mokra wersja karmy jest przede wszystkim bardziej wilgotna i zawiera od 60 do 75% wody, co wpływa pozytywnie na trawienie, które odbywa się szybciej i nie obciąża żołądka pupila. Warto wiedzieć, że zarówno sucha, jak i mokra karma dla psa posiada różną kaloryczność. Mokra może mieć 3-4 razy mniej składników odżywczych, ale i kalorii. To istotna wiedza, która ułatwia serwowanie prawidłowych porcji.

Cechy karmy suchej dla psa 

Sucha karma to jedynie ok. 8-12% wody – to niezwykle skondensowane źródło niezbędnych składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, że zawiera ok. 4 razy większą ilość kalorii od mokrej karmy. Białko w suchej karmie to zazwyczaj mączki z mięsa, mięsa i kości, ryb lub soi. Z kolei w formie węglowodanów występują zboża. Warto wybierać karmy dobrej jakości, aby dobrze się trawiła w psim żołądku, ale wciąż proces ten będzie dłuższy niż przy mokrej karmie.

Karma mokra dla psa, czy sucha?

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ z jednej strony karma mokra będzie lepsza dla wiekowych psów, ale sucha jest tańsza i szybciej dostarcza składniki odżywcze. Aktualne zalecenia dietetyczne dla psów wskazują, że najlepszym rozwiązaniem jest łączenie karmy suchej i mokrej.
Mieszanie karm dla psa pozwoli zapewnić zróżnicowaną dietę i przełamać monotonię w odżywianiu pupila. Możemy też lepiej zadbać o formę czworonoga, szczególnie jeśli do tej pory jadł jedynie suchą karmę i zawsze domagał się dokładek. Karma mokra to rozwiązanie mniej kaloryczne, więc możemy podawać jej więcej, by zwierzak szybciej się najadł. W razie wątpliwości najlepiej skonsultować się z weterynarzem, ponieważ nie bez znaczenia są uwarunkowania wiekowe i zdrowotne.